vrijdag 6 juli 2007

Fraser Island

Eerst even wat info over Fraser Island..
Fraser Island National Park ligt langs de zuidkust van Queensland en is naast het grootste zandeiland ter wereld, een van de wereldwonderen van Australië. Fraser Island is 123 km lang bevat meer zandkorrels dan de Sahara! Je zou het niet verwachten op zo'n zanderig eiland, maar hier groeit een heus regenwoud, wat uniek is in de wereld. Aan de kust liggen onder andere parelwitte stranden.Op Fraser Island liggen 40 zoetwatermeren waarvan het water zo zuiver is, dat je het kunt drinken. Deze meren zijn ook je enige mogelijkheid om te zwemmen op Fraser Island aangezien de zee een no go area is vanwege de zeer sterke stroming en de aanwezigheid van haaien. De bekendste meren zijn Lake Wabby en Lake McKenzie. Vooral dit laatste meer is geweldig mooi en wordt omringd door een van de mooiste stranden van Australië!
Eli Creek, dit is een helder riviertje van drie meter breed met schildpadjes, waarin je je naar het strand kunt laten drijven. Verder leven er op Fraser Island zo'n 230 vogel- en 25 zoogdiersoorten en er groeien palmen, acacia's, prehistorische varens en reusachtige Kauridennen. Niet voor niets staat dit indrukwekkend mooie eiland op de Lijst van Werelderfgoederen.
Nou we hadden dus heel wat in het vooruitzicht, en ook een soort van route meegekregen die we zouden kunnen rijden. Omdat er op Fraser Island 2 uur voor en 2 uur na vloed niet op het strand mag rijden ben je beperkt tot het binnenland. Nadat we vanaf de ferry zijn gereden en voor het eerste in het zand mogen rijden, strubbelt in 1e instantie de auto een beetje tegen, we krijgen ‘m niet in de 4 wheel drive stand. Na wat proberen lukt dit uiteindelijk wel en gingen we op weg. Na een paar keer een verkeerde afslag te hebben gepakt, ( kaartlezen is niet mijn sterkste kant ) uiteindelijk op weg naar Lake McKenzie. Nou ik hoop dat op de foto’s duidelijk te zien is hoe helder dit water is en ook het strand is hagelwit. Op de achtergrond het regenwoud en dat een prachtig mooi helder meer met water wat je inderdaad kunt drinken..
Na Lake McKenzie op weg naar het volgende meer Lake Birrabeen. Dit meer lijkt erg veel op Lake McKenzie. Een wit strand en zeer helder water. Hierna onze weg vervolgt naar Lake Boomanjin. Inmiddels was ik achter het stuur gekropen. Na in het begin van mijn rit een kleine file te hebben veroorzaakt, ging het rijden in een 4 wheel drive steeds beter. Telkens als er een tegenligger aankwam was het even zweten, omdat er niet veel ruimte was om elkaar te passeren en er dus altijd 1 auto de berm in moest.
Inmiddels was het strand vrijgegeven om op te mogen rijden, dus wij op naar het strand. Over het strand kan je het snelst van de ene kant naar de andere kant van het eiland. Dus op naar Eli Creek. Op het strand mag je een maximale snelheid rijden van 80 km per uur. Nou dat is best hard op het zand. Moet je zeggen dat ik het niet heb gehaald toen ik achter het stuur zat. Ook moest je vaak door een kreekje rijden, meestal waren deze niet zo diep en kon je er met redelijke snelheid doorheen, maar bij het kreekje van Eli Creek heb ik het stuur overgegeven aan Harold. Nou die ging er lekker soepel doorheen. ( toen nog wel ), na Eli Creek richting Happy Valley gereden waar we zouden overnachten. Dus dan moet je van het strand af, door het mulle zand of door het water. Nou bij dat laatste hadden we een behoorlijk zweefmoment. En toen we in Happy Valley aankwamen, toch maar even gekeken of de auto nog in orde was…
Die avond wat gegeten in het enige restaurant van Happy Valley.
De volgende dag vroeg op, want vanaf kwart voor 9 tot kwart voor 1 die middag mocht er vanwege de vloed niet op het strand worden gereden, dus vroeg naar het Maheno Wrack. Dit schip is aangespoeld in 1935. Na het Maheno Wrack besloten wij om de Northern Forest Scenic Drive te doen. Op de kaart stond dat dit een route was die vooral bestemd was voor de ervaren 4 wheel drivers en dat het een rough track was. Na een aantal keer twijfelen, hebben we het uiteindelijk toch gedaan. Na 100 meter begon het al met behoorlijke kuilen in de weg en “Jimmy” heeft het een aantal keer erg zwaar gehad, maar we waren blij dat we deze route hebben gedaan. Het viel achteraf best mee, en het was een erg mooi route om te rijden. Voor deze route stond een tijd van 2 en half uur, nou wij hebben er ongeveer 3 uur over gedaan. ( 38km in 3 uur, blijkbaar zijn wij dus ervaren rijders :-). In die twee dagen geen 1 keer vast komen te staan. Ook staat Fraser Island bekend om de aanwezigheid van Dingo’s. Overal op het eiland word je gewaarschuwd voor Dingo’s. In de 2 dagen dat wij op Fraser Island zijn geweest hebben wij 1 dingo gespot.
Al met al 2 geweldige dagen gehad.





3 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo je had aardig wat inspiratie! Het weer is ook een stuk beter geworden zie ik. De foto's zijn wederom erg mooi.
Blijft lastig he zo'n kaart lezen zonder knooppunten......
X Bianca

Anoniem zei

hoi mier en har
wy zyn net terug van vakantie hebben het erg lekker gehad ik heb het mailtje gelezen en de fotos bekeken ze zyn erg mooi genieten jullie nog maar even want voor je het weet zyn jullie weer in het natte en koude holland groetjes van cock joke en kusjes van wendy

Anoniem zei

Hoi Miertje en Harold.
We genieten ervan om jullie reisverslagen te lezen...zo avontuurlijk allemaal. We blijven jullie volgen.
dikke kus van Kim en Stijn, Brigitte en Tuffie