vrijdag 6 juli 2007

Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef is het grootste door levende organismen gemaakte bouwwerk ter wereld! Vanaf Bundaberg tot aan Cape York in Queensland vind je maar liefst 2000 km lang de meest prachtige koraalriffen. Op de rifeilanden hoef je niet ver te zoeken om het rif te kunnen bekijken, want het is vaak vlak onder de oppervlakte van het water te zien.
In het Great Barrier Reef heerst een enorme biodiversiteit en leven er duizenden dieren. Er zijn bijvoorbeeld al zo'n 2000 soorten tropische vissen te vinden zoals de prachtige pincetvis en clownbarbel. Maar ook schildpadden, dolfijnen, haaien en zelfs walvissen trekken door de riffen heen. Het water is erg helder; het zicht is soms zelfs 60 meter! Dat moet ook wel want de koraaldiertjes hebben veel licht nodig. Het koraal houdt dan ook op bij een diepte van 30 meter omdat er dan te weinig zonlicht kan doordringen.
Het rif heeft twee grote bedreigingen. Het ene gevaar is afkomstig van een diertje: de Crown of Thorns zeester. Dit diertje is waarschijnlijk meegelift met een Japanse boot en eet het rif op. De andere bedreiging komt van onszelf. Het Great Barrier Reef trekt veel toeristen en dat worden er elk jaar steeds meer. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor het bestaan en de groei van dit natuurlijke bouwwerk.
Het voortbestaan van het Great Barrier Reef ernstig wordt bedreigd door visserij, vervuiling vanaf het land en het broeikaseffect. Wetenschappers voorspelden dat in 2050 nog maar vijf procent van het rif over zou zijn als er geen maatregelen zouden worden genomen. Een goede stap is inmiddels gezet. Het beschermde deel van het rif is uitgebreid van 4.5 naar 33 procent. Dat is een toename van een oppervlakte zo groot als Groot-Brittannië.
Tot dusver heeft het toegenomen toerisme nog geen ernstige schade aangericht aan het rif, aangezien er slechts 20 van de 2000 eilanden toeristische faciliteiten hebben. Toch moeten alle bezoekers zich aan regels houden van het ecotoerisme: alleen kijken en niets aanraken. Je mag niet op het koraal staan en niets meenemen. Gelukkig kun je ondanks de strenge regels optimaal genieten van deze sprookjeswereld onderwater!
En dat hebben we geweten hoor, vanaf ons Hostel waar we verbleven kregen wij de tip om met de Sunkist op pad te gaan. Dit zou een snelle boot zijn en de groepen zouden niet zo groot zijn. Op zich was het best een snelle boot, maar als je om kwart over 9 vertrekt terwijl wij er al om kwart over 8 moesten zijn, zeg ik eerste min puntje is in de pocket. Omdat de weergoden ons niet goed gezind waren die dag ( veel wind, dus veel golven en geen zon ), ging het tot halverwege goed, daarna kwamen de kotszakjes te voorschijn. Menigeen waaronder ik heeft tot 2 keer toe de bodem van het zakje bekeken en uiteindelijk ook het zakje van vulling voorzien..
Na twee uur had onze “snelle” boot dan eindelijk het outer reef bereikt. Dus snel een wetsuite aan, even een uitleg over snorkelen, en dan plons het water in….
We hadden in Cairns een onderwatercamera gehuurd voor de mooie plaatjes uiteraard en Harold had voor zijn eigen camera een waterdichte zak gekocht. Dus met 2 camera’s het water in. Maar in het begin wilde het met mij nog niet zo vlotten. Ik had moeite met ademen door die buis, en had ook een enkele keer een lekker slok zout water te pakken… Maar uiteindelijk ging het wat beter en kon het genieten gaan beginnen. Het is niet te beschrijven wat je ziet als je voor het eerst naar beneden kijkt. Zo mooi, mijn mond viel open ( oeps weer een slok water :-( ). Nou ik heb een aantal foto’s toegevoegd zodat jullie een idee hebben wat wij hebben gezien… En ook de tropische vissen zo dichtbij… we hebben ze echt gezien, alleen is dat op de foto’s niet zo goed te zien :-).
Al met al hebben we twee keer een uur gesnorkeld en iets van 160 foto’s gemaakt. We hadden die voor geen goud willen missen, ondanks een wat wilde zee. Toen we die avond de camera terug brachten en de vrouw ons het cd’tje met de foto’s overhandigde zei ze wel, dat het jammer was dat het geen zonnig weer was, dan waren de kleuren nog beter uitgekomen…




Geen opmerkingen: