zaterdag 26 mei 2007

Info over Australie

Australië / Down Under

Hoe komt Australië eigenlijk aan die naam? Down Under is eigenlijk de verzamelnaam voor Australië en Nieuw Zeeland.
Australië is het grootste eiland op aarde en word door 2 oceanen omgeven, de Grote Oceaan en de Indische Oceaan. Australië is ca. 187 keer zo groot als Nederland (even groot als Europa) en er wonen ongeveer 20 miljoen mensen. De meeste mensen, 70%, wonen aan de oostkust in Brisbane en Sydney en de kustlijn ertussenin. 20% woont aan de zuid- (Melbourne en Adelaide) en westkust (Perth de grootste stad in West Australie) de overige 10% woont in de outback. Van oost naar west is Australië 4000 km breed en van noord naar zuid 3200 km.

Australië heeft 6 staten, West Australië, Queensland, New South Wales, Victoria en Tasmanië en 2 territories, Northern Territory en Australian Cappital Territory. De hoofdstad van Australië Canberra, ligt in ACT. Australië is verdeeld in 3 tijdzones: Western Standard time, Central standard time en Eastern standard time. Oost Australië (Qlnd+ NSW+ACT+VIC) loopt 2 uur voor op West-Australië en anderhalf uur op centraal Australië (NT+SA). Van oktober tot maart is het in NSW, ACT, VIC en SA zomertijd, wat voor een uur extra tijdverschil zorgt.(bv. 10:00 uur winter in NL is:19:00 uur in Qlnd, 10:00 uur zomer in NL is 18:00 uur in Qlnd).

De kust van Australië is 36.735 km lang, waarvan er 18.000 km aan strand is. De meeste kusten zijn veilig om te zwemmen, maar de Oost-kust van net iets boven Fraser Island tot the top-end staan bekend om de giftige Jellybox (kwal die je kan doden) en haaien. In het seizoen, van oktober tot mei is het niet aan te raden om zomaar ergens te gaan zwemmen of snorkelen. De stranden zijn in die tijd voorzien van waarschuwingsborden en er liggen netten in de zee om kwallen en haaien tegen te houden. Darwin en The Top end, staan bekend om de "Salties" dit zijn krokodillen.

De originele bewoners van Australië: de Indigious people (Aboriginals) leven er al meer dan 40.000 jaar, de Britten vestigden zich in 1788 in Australië waarna ze duizenden Aboriginals vermoorden en er even zoveel stierven aan "nieuwe ziekten". Pas in 1992 (!) veranderde het een en ander in de positieve zin voor de Aboriginals door het aannemen van de Native Title Act.
Omdat Australië al zo lang geïsoleerd is van het vaste land, hebben de dieren en planten zich op verrassende wijze geëvolueerd. Er zijn een groot aantal dieren en planten die alleen op Australië voorkomen. De bekendste zijn toch wel de Kangaroo en de Koala. Maar ook dieren zoals de Emu, Euchina (soort stekelvarken), Platypus (vogelbekdier) en Wombat zijn bekende en unieke buideldieren.

Omdat Australië zo groot is zijn er veel verschillende soorten landschappen en unieke zee gebieden. Van tropische regenwouden tot een gortdroge woestijn, zowel vlak als bergachtig land. Maar liefst 11 unieke gebieden in Australië staan op de Wereld Erfgoed Lijst, een lijst met beschermde gebieden, ze liggen verspreid over heel Australië. De meest bekende zijn:
Fraser Island (Queensland)
Het tropische regenwoud van Queensland
Tasmanië
Great Barrier Reef
Kakadu National Park (NT)
Uluru & Kata Tuja (NT)

Geen opmerkingen: